Press "Enter" to skip to content

excentrické brúsky

0

Excentrická brúska je ideálna pre brúsenie a leštenie zaoblených aj rovných povrchov a nerovných častí.
Využíva sa napríklad pre finálnu dobrusovanie nábytku, väčších či menších drevených plôch, čo ocenia všetci obrábači dreva. Kompaktná akumulátorová brúska príde vhod pri jedno ručnom brúsení pri strope. V autoopravovniach nájdu excentrické brúsky svoje využitie pri odstraňovaní farby i hrdze z kovu a karosérie vozidla, ale aj pre záverečnú úpravu laku jemným prebrúsením nerovností.

Aké parametre sledovať pri výbere excentrické brúsky?

Príkon motora, ktorý súvisí s výkonom. Pre hobby použitie nám vystačí výkon 250 až 300 Wattov, profesionálne brúsky majú až 750 W. Menej výkonné modely majú nižšiu hmotnosť a dajú sa ovládať jednou rukou. Excentrická brúska v najvyššom vysokým výkonom je ťažšie a lepšie sa s ňou opracovávajú väčšou povrchy. Hodí sa pre hrubé brúsenie s vysokým úberom materiálu.

Vďaka dobrého výberu brúsky s vypracovanou rukoväte nám nebude pri dlhšej práci brnět ruka. Môžeme si kúpiť brúsku jednoručné alebo s úchytom prispôsobeným pre obe ruky. Držadlo by malo mať kvalitný protišmykový povrch z mäkčených materiálov. Celkový ergonomický tvar, kompaktná konštrukcia, funkcia tlmenie vibrácií a optimálnu hmotnosť Vám dopomôžu k najlepším výsledkom pri práci.

Spôsoby napájanie / pohonu (Pre správne zobrazenie odkazov to môže chvíľu trvať)

Brúsna doska má kruhový tvar. Význam slova EX-centrická nám napovedá, že otáčavý pohyb brúsnej hlavy mierne vybočuje od stredovej osi približne o 2,5 – 3 mm. To znamená, že rotuje a zároveň kmitá (vibruje). Vďaka kombinácii týchto 2 pohybov bude výsledný povrch úplne hladký. Brúska nezanecháva kruhové stopy.
V porovnaní s vibračnou brúskou má excentrická väčší úber materiálu. Vďaka funkcie regulácia otáčok môžeme tento úbytok znížiť na minimum, čo sa hodí pre jemnú prácu. Hĺbku výbrusu ovplyvníme nielen citom v rukách, ale aj výberom brúsneho papiera. Napríklad zrnitosť 40 je určená pre hrubé brúsenie, 120 pre drevo, so zrnitosťou 1 200 už skôr leštíme dokonca sklo alebo plast.

Na upínanie brúsnych papierov sa užíva väčšinou suchý zips, ktorý zabezpečuje ich rýchlu a jednoduchú výmenu. V ponuke máme brúsne kotúče s rôznym priemerom so zrnitosťou 24 až 4 000. Čím je nižšia hodnota, tým hrubšie a väčšie úbytok materiálu. Preto sú tieto brúsne kotúče opatrené otvormi pre odvádzanie prachu a pilín. Pracovný priestor potom zostane čistejšia a brúsny papier bude mať dlhšiu životnosť. V ponuke máme aj brúsne a leštiace taniere, alebo tlmiace podložku.

Ďalším doplnkom pre excentrické brúsky je zberný vak na piliny a možnosť pripojenia na odsávaciu hadicu. V ponuke máme široký sortiment týchto doplnkov, od vakov na prach s dlhou životnosťou, cez turbo filtre po papierové sáčky. Najvyššiu účinnosť má však pri častom brúsení napojenie na odsávací systém s mobilným vysávačom. Aby ste všetko mali pekne pohromade, môžete si zaobstarať aj Systainer, do ktorého sa zmestí úplne všetko.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *