Press "Enter" to skip to content

Ako si vybrať správny AKU rázový uťahovák

0

Sprievodca nákupom AKU rázových uťahovákov

Aku rázové uťahováky sa stali základným nástrojom pre domáce dielne a profesionálnych remeselníkov. Pri výbere správneho modelu je však dôležité zvážiť niekoľko kľúčových faktorov. V tejto príručke sa pozrieme na kľúčové vlastnosti a tipy, ktoré vám pomôžu urobiť to najlepšie rozhodnutie.


 

1. Typ práce a použitie

Najdôležitejším faktorom pri výbere akumulátorového stroja je zohľadniť typ práce, ktorú budete vykonávať. Rôzne modely sú určené na rôzne úlohy, či už ide o uťahovanie skrutiek, montáž nábytku alebo náročnejšie stavebné práce. Zvážte, ako často budete náradie používať a na aké projekty.

  • Kompaktné zariadenie Festool TID 18 – na bežné použitie, na skrutkovanie bez spätného krútiaceho momentu. Vhodné na montáž nábytku a kuchynských liniek, kovania, zadných stien, líšt, dverí a okien.
  • Oproti nemu stojí DeWALT DCF900, ktorý je predurčený na prácu v dielňach, na priemyselných stavbách a v iných náročných odvetviach.

 

 

2. Výkon a uťahovacia sila

Kľúčovým faktorom je uťahovacia sila. Vyššie napätie batérie zvyčajne znamená vyšší výkon. Zistite, akú uťahovaciu silu potrebujete pre svoje konkrétne aplikácie, a podľa toho si vyberte. Ak si vyberiete momentový kľúč DeWALT, môžete zvýšiť jeho výkon batériou POWERSTACK.

  • Silná novinka DCF961 – s režimom BEAST dokáže vyvinúť vysoké hodnoty uťahovacieho a trhacieho momentu pre ťažké montážne práce.
  • Limitka Mc Laren DCF85ME – krútiaci moment 205 Nm v 100 mm kompaktnom tele, ktoré je ideálne pre širokú škálu aplikácií v stavebníctve, priemysle a automobilovom priemysle. S prepínačom 3 režimov pre čo najlepšie ovládanie.

 

 

3. Typ batérie a výdrž

Akumulátorové rázové uťahováky sú napájané rôznymi typmi akumulátorov, napríklad Li-Ion, Li-HighPower, XR PowerStack, XR Li-Ion nebo XR FLEXVOLT.

  • Flexibilný batériový systém FESTOOL Li-HighPower – pe úlohy, pri ktorých sa vyžaduje vysoký výkon. Ideálna kombinácia výkonu, kompaktných rozmerov a nízkej hmotnosti.
  • Li-lon FESTOOL akumulátor – ľahký akumulátor s ideálnym pomerom cena/výkon na vŕtanie a skrutkovanie pri montážnych prácach. Vhodný najmä na práce s nižšou spotrebou energie.
  • DEWALT XR Li-Ion – s ľahkou konštrukciou, bez pamäťového efektu a s ochranou proti prehriatiu zaručuje vysokú produktivitu a minimálne prestoje.
  • DeWALT POWERSTACK akumulátor – s plochými článkami dokáže poskytnúť vyššie napätie a prúd pri zaťažení vďaka nižšiemu vnútornému odporu vo vnútri článkov, čo vám umožní efektívnejšiu a dlhšiu prácu s akýmkoľvek náradím..
  • Batéria XR FLEXVOLT – s touto batériou DeWalt sa napájacie napätie zvýši na 54 V, čo poskytuje nevídaný výkon. Kompatibilný so všetkými 18 V XR a 54 V XR FLEXVOLT sériou náradia.

4. Veľkosť a hmotnosť

Ergonómia a hmotnosť sú kľúčovými faktormi pre pohodlné používanie. Zvážte, či uprednostňujete kompaktný a ľahký dizajn na jednoduchú manipuláciu, alebo potrebujete väčší model.

  • DeWALT uťahovák DCF899 – výkonný motor chladený ventilátorom, vysoká hodnota krútiaceho momentu a 3 prevodové stupne a nastavenia hodnoty krútiaceho momentu sú uložené v trojkilovom stroji.
  • Na druhej strane je tu uťahovák DeWALT DCF896, ktorý má približne polovičnú hmotnosť, funkciu rezania závitov, 3 pracovné režimy a zabudovanú technológiu Tool Connect.

 

 

5. Vlastnosti a funkcie

Niektoré akumulátorové rázové uťahováky majú ďalšie funkcie, ako sú LED svetlá pre lepšiu viditeľnosť, nastaviteľné rýchlosti, pogumované telo odolné voči nárazom alebo závesné systémy na prácu vo výškach a ďalšie. Zvážte, ktoré funkcie sú pre vás najdôležitejšie, a podľa toho si vyberte.

  • Precision wrench ™ Po uvoľnení závitu sa rýchlosť zníži. Pri skrutkovaní uvoľneného závitu sa stroj na 0,5 s zastaví a potom začne skrutku uťahovať. Tuto funkciu má napríklad DeWALT DCF922 uťahovák
  • S režimom Timber Screw ™ sa dodává uťahovák DeWALT DCF923. Ide o optimalizovanú prevádzku stroja na prácu s konštrukčnými skrutkami do dreva.
  • DeWALT DCF891. sa výborne hodí na práce napríklad automechanikov. Plastové telo GFN tohto stroja poskytuje dlhšiu životnosť a zvýšenú odolnosť voči oleju, chemikáliám a nárazom.
  • Ak pracujete vo výškach, oceníte systém LANYARD READY. Bod na spodnej časti tela stroja umožňuje jeho upevnenie pomocou ľubovoľnej multifunkčnej karabíny a dvojstupňový popruh s karabínou integrovaný na batérii spája batériu so strojom. Je ním vybavený stroj DeWALT DCF850P2LRT.
  • Pro leváky lze pomocí aplikace Work otočit přepínač chodu vpravo/vlevo, aby přepínač při hlavním použití – při chodu vpravo – rušivě nepřečníval do oblasti pro uchopení pro leváka (možné pouze v kombinaci s akumulátorovým článkem Bluetooth®)
  • Režim T – Na riadené skrutkovanie samorezných skrutiek. Praktická funkcia rázového uťahovákua Festool TID 18.

6. Upevnenie nástrojov

Upevnenie nástroja je buď vnútorný šesťhran 1/4″ alebo vonkajší štvorhran vo veľkostiach 1/2″, 3/8″ a 1/4″.

Zaistenie hlavice na štvorci je potom riešené poistným krúžkom alebo guľou. Gulička je vhodná pre ľudí, ktorí nasadia jednu maticu a pracujú s ňou dlhší čas alebo im nevadí prácnejšia výmena nástrojov. Na druhej strane poistný krúžok je určený na rýchlu a jednoduchú výmenu hlavice.

  • DeWALT DCF892 je skvelým príkladom „stroja na jeden orech“ 🙂 Upínanie nástrojov je riešené pomocou 1/2″ štvorhranu s aretačnou guľou a poskytuje trhací moment až 1152 Nm. S jednou hlavou môžete pracovať, až kým nestrhnete telo vašej a nástrčky.
  • DeWALT DCF903 so štvorhranom 3/8″ a poistným krúžkom je ideálny na práce s častou výmenou matíc.
  • Upínanie nástrojov s vnútorným šesťhranom 1/4″ poskytuje rázový uťahovák DCF801, ktorý je praktický, malý a napriek tomu má s krútiacim momentom 163 Nm dostatočnú silu. Rovnaké upnutie nástroja poskytuje aj Festool Akumulátorový rázový uťahovák TID 18.

 

 

PAMÄTAJTE: Pre rázové uťahováky AKU sa odporúča používať špeciálne nástrčné hlavice, ktoré sú určené na silné nárazy! Napríklad súprava DeWALT DT7506 v kufríku.

Záver

Pri výbere správneho akumulátorového rázového uťahováka je dôležité zohľadniť celý rad faktorov. Informované rozhodnutie vám umožní nielen efektívne pracovať, ale aj predĺži životnosť nástroja. Sledujte vývoj na trhu, porovnávajte možnosti a nájdite najlepší akumulátorový rázový uťahovák pre svoje individuálne potreby.

 

Ak si aj po týchto informáciách chcete nechať poradiť s výberom, neváhajte nás kontaktovať na telefónnom čísle +420 558 731 917 alebo príďte do našej predajne v Třinci – Neborech. Tešíme sa na vás!

 

Tím EXKALIBR s.r.o. vám praje pekný deň plný kvalitných nástrojov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *